Keto recepti

Avokado – supernamirnica

Avokado (lat. Persea americana ili Persea gratissima) tropsko voće podrijetlom iz Meksika te prašuma južne i središnje Amerike. Rastom popularnosti njegove upotrebe, drveće avokada danas se uzgaja i u drugim dijelovima svijeta.

Avokado sve češće nazivaju superhranom jer sadrži veliki udio dobrih masti i obiluje brojnim nutrijentima. 100 grama avokada sadrži oko 160 kalorija, 15 grama masti, 2 grama proteina i 9 grama ugljikohidrata od kojih su 7 grama vlakna što znači da je avokado idealna namirnica u prehrani s malim udjelom ugljikohidrata.

Voće bogato kalijem.

Jedan od minerala kojeg ne unosimo dovoljno u svoj organizam je kalij. Na sreću avokado je voće bogato kalijem te sadrži više kalija i od banana koje su poznate kao hrana bogata kalijem.

Kalij je izvrstan za održavanje zdravlja naše krvi, smanjuje visoki krvni tlak, smanjuje rizik od razvoja moždanog udara, bolesti srca i drugih problema povezanih sa srcem. 

Dobrobiti avokada za naše zdravlje.

Avokado u prehrani.

Bogati, kremastog i punog okusa, avokado je zdravi dodatak svakom jelu. Avokado možete jesti sirov ili termički obrađen. U keto prehrani avokado je idealna namirnica zbog malenog udjela ugljikohidrata dok s druge strane obiluje zdravim masnoćama.

Avokado možete koristiti u raznim kombinacijama kao dodatak u salatama. Idealan je za izradu zdravih smoothieja. Možete ga koristiti kao namaz. Koristi se za izradu ulja koje na keto prehrani idealno zamjenjuje rafinirana biljna ulja za prženje i pečenje hrane te kao začin za salate.

Možda niste znali ali sjemenke avokada su također jestive. Potrebno ih je usitniti, a takve ih možete koristiti u salatama, juhama ili smoothiejima.

Za kraj.

Mnogi smatraju da je avokado preskup. Cijenom u supermarketima gdje za komad treba izdvojiti više od 1 eura razumijemo zašto većina od vas odustane od kupovanja istoga. Preporuka je da pratite cijene jer često zna biti na akciji. Na tržnicama možete pronaći zaista povoljne cijene gdje 3 do 4 avokada možete nabaviti po cijeni kilograma banana.

Avokado je zaista super namirnica i preporuka je da ga uvrstite u svoju prehranu bez obzira da li ste na nekom od režima prehrane ili dijete. Provjerite recepte s avokadom na našoj stranici za više ideja.

 

 

korišteni izvori u ovom članku:

https://www.healthline.com/

https://www.goodhealthacademy.com/