Keto recepti

Keto dijeta – Kako krenuti

Stara poslovica kaže “Putovanje od tisuću milja počinje prvim korakom“. Tako i kod keto dijete najteži je prvi korak. Treba donijeti odluku i krenuti.Često dobivamo pitanja kako krenuti s keto dijetom pa smo odlučili napisati jedan tekst u kojem bi povezali sve bitno. Što je keto dijeta? Kako krenuti? Što jesti? Plan prehrane?

Što je keto dijeta?

Keto dijeta je prehrana bazirana na smanjenom udjelu ugljikohidrata i povećanom unosu masti. Što to znači? To znači da unos ugljikohidrata (šećeri, tjestenina, povrće bogato ugljikohidratima, krumpir, žitarice…) u našoj prehrani moramo svesti na 5%, unos proteina / bjelančevina (meso, sir, riba, jaja…) na 15 – 20%, a masti unosimo u najvećem udjelu 75 – 80%.

Što jesti na keto dijeti?

Odabir namirnica na keto dijeti je prilično jednostavan. Odabirete namirnice koje po nutritivnim vrijednostima sadrže više masnoća, a manje proteina i ugljikohidrata. Što to znači? Primijetili smo da vas najviše buni naziv dijeta i da automatski mislite da namirnice koje trebate konzumirati moraju biti dijetalne poput posnog sira ili bijelo pileće meso. U keto dijeti odnosno od sada pišemo prehrani da ne dolazi do zabune, posni sir zamjenjujemo punomasnim sirom i punomasnim vrhnjem. Koje namirnice koristiti na keto prehrani? Mliječni proizvodi – Maslac, punomasna vrhnja, sirevi (cheddar, svježi sir, mozzarella, plavi sir…)
Kod pilećeg mesa radije odaberite batak i zabatak. Svinjetina i govedina masniji komadi.
Masnoće – kokosovo ulje / mast, maslinovo ulje, masti životinjskog porijekla.
Orašasti plodovi i sjemenke – orasi, bademi, lješnjaci sjemenke suncokreta i lana, chia sjemenke.
Povrće – brokula, cvjetača, špinat, tikvice, rajčica, paprika. Voće – avokado i bobičasto voće.

Više o preporučenoj hrani za keto prehranu pronađite na ovom linku ŠTO JESTI NA KETO DIJETI?

Keto recepti – Kako krenuti na keto dijetu

Što izbjegavati na keto dijeti prehrani?

Od namirnica na keto prehrani izbjegavamo namirnice bogate ugljikohidratima / šećerima. Riža,krumpir, žitarice, tjestenina, kruh. Šećeri u svim oblicima smeđi, bijeli, med. Voće je bogato voćnim šećerom ili fruktozom zato ga izbjegavamo na keto prehrani. Mlijeko sadrži mliječni šećer ili laktozu zato ga također izbacujemo iz keto prehrane.

Ako želite saznati koliko koja namirnica sadrži masti, šećera ili bjelančevina za vas smo pripremili tablice nutritivnih vrijednosti koje možete pogledati na ovom linku  TABLICE NUTRITIVNIH VRIJEDNOSTI 

Plan prehrane?

Da bi vam olakšali kretanje na keto putovanje na našim stranicama imate sedmodnevni plan prehrane. Plan prehrane potražite na ovom linku 7-DNEVNI PLAN PREHRANE

Kako se pripremiti?

Najbitnija stvar koju trebate učiniti je dogovoriti se sa sobom da želite i da ste spremni krenuti na keto dijetu. Bez toga u velikom slučaju dolazi do odustajanja unutar 3 dana.

Ako imate zdravstvenih problema savjetujte se sa svojim liječnikom. Recite mu svoj plan da planirate promijeniti prehranu i poslušajte savjet svog liječnika.

Obavite prvi šoping. Kupite najosnovnije namirnice. Nemojte se dovesti u situaciju da nemate najosnovnije namirnice. Otvaranjem frižidera u kojem se nalaze samo “zabranjene” i fine stvari u velikoj većini slučajeva dovodi do odustajanja i poznate rečenice “Od sutra ću!”

Najviše izgovora dolazi (a takvi smo i mi sami) “Nemam vremena za kuhanje.” Gdje ima želje i volje ovakvi izgovori se zaobiđu. Naš prijedlog je isplanirajte si obroke i pripremite/skuhajte za par dana unaprijed.

Za kraj.

Keto dijeta je zaista jednostavna. Treba se pridržavati samo par najosnovnijih pravila i neće biti problema. Najveća prednost keto prehrane je brzi gubitak kilograma koji je vidljiv već u prvim danima. Hrana koju konzumirate na keto dijeti držat će vas sitima i smanjiti vam želju za starim načinom prehrane (kruh, tjestenina, pizza, kolači…).

Za kraj iskoristit ćemo jednu staru sliku koju smo objavili na Facebook stranici, a uvijek dobro dođe kao motivacija.

Keto recepti – Danas je taj dan kreni!