Keto recepti

Cheat day i keto dijeta

Sa sigurnošću možemo reći da je uz pojam keto dijete drugi najtraženiji pojam cheat day. Prije nego li se i krene razmišljati o keto dijeti većina postavlja pitanje da li smiju i koliko često smiju varati na keto dijeti. Nismo zagovornici da se nešto ne smije i da je određena hrana ili jelo zabranjeno zauvijek, jer bi i sami odustali od takvog načina prehrane. Naravno ako zbog zdravstvenih razloga nešto od hrane ne bi smjeli konzumirati to bi onda ipak bila druga priča. Ako pitate mene dok sam na režimu keto prehrane osobno ne koristim cheat day osim ako nije nekakva prigoda gdje jednostavno imam želju probati nešto od serviranog jela ili deserta koje nije keto. Držim se one stare poslovice “samo jednom se živi”. Tako da moj cheat day ostavljam u rezervi i ne koristim ga uzalud 🙂

No vratimo se mi na naše “varanje”. Da odmah budemo jasni cheat day nije izgovor da se cijeli dan pretrpavate s pizzom, hamburgerima, kruhom, kolačima, gaziranim sokovima i slično. Ako već koristite cheat day budite umjereni. Ako na primjer navratite u mc Donalds, pojedite taj Big Mac s velikim krumpirićima, ali nakon toga nastavite s keto prehranom. Cheat day nije izgovor da se prežderavate osim ako niste na masi.

Najčešće se dogodi da nakon cheat daya ljudi odustanu od keto prehrane i upotrijebe onu svima nama znanu rečenicu “od prvoga sam opet na dijeti”. Naša preporuka je da izbjegavate cheat day, ako niste karakter.

Često čujemo od osoba koje su tek krenule na keto prehranu kako su već nakon par dana zabunom pojeli bananu ili pecivo. Ista stvar kao i s cheat day-om. Pređite preko toga kao da se nije ništa dogodilo i nastavite dalje s keto prehranom. Vjerujemo da i ta jedna banana ili pecivo nije ni približno onome kako ste se hranili prije kretanja na keto dijetu. Naravno ako svaki dan zaboravite pa pojedete bananu, pecivo, čokoladu onda možda niste najiskreniji sa sobom pa je najbolje sačekati dok se ne odlučite posve posvetiti keto režimu prehrane.

Nakon što pojedete nešto od hrane bogate ugljikohidratima u većini slučajeva vaše tijelo će izaći iz stanja ketoze. Povratak u stanje ketoze može za nekoga biti dan do dva, a za nekoga tjedan dana pa na više. Naravno brži povratak u stanje ketoze vam može osigurati redovito vježbanje te ako prakticirate intermittent fasting u prijevodu isprekidani ili privremeni post. Vjerujemo da ste čuli za ovaj post jer polako postaje sve popularniji. O privremenom postu ćemo uskoro napisati jedan tekst. Ukratko to je post na kojem jedete 8 h dok sljedećih 16 h postite tj. ne unosite hranu u svoj organizam, osim vode. Zato morate dobro razmisliti kakve rezultate želite postići. Za one koji žele keto prehranom u kratkom vremenu izgubiti veći broj kilograma onda probajte izbjegavati cheat day.

Za kraj želimo da shvatite da i mi razumijemo da su naši metabolizmi različiti i da svi mi imamo različite ciljeve zašto smo na keto dijeti. Zato ako osim ovog teksta pročitate par drugih tekstova primijetit ćete da se neki slažu s nama dok će drugi zagovarati cheat day pod obavezno. Opet napominjemo probajte jednu i drugu opciju. Najgore što vam se može dogoditi da izgubite jednu kilu manje taj tjedan što dakako neće biti kraj svijeta.