Keto recepti

Keto plan prehrane za sedam dana

Spremni ste za keto dijetu, ali niste sigurni od kud krenuti? Pročitali ste sve tekstove vezane za keto. Što je keto? Što jesti na keto dijeti? Što je keto gripa i slično. Sad kad bi još samo negdje mogli vidjeti primjer za keto plan prehrane bilo bi super. Najčešća pitanja koja nam pošaljete putem Facebooka su kako krenuti s keto dijetom tj. što jesti na keto dijeti i da li imamo primjer plana prehrane. Ovim putem vam se želimo zahvaliti za sva pitanja koja nam šaljete. Putem njih znamo što vas najviše muči i o čemu da pišemo.

Imamo dobru vijest. Danas ćemo podijeliti s vama sedmodnevni keto plan prehrane. Znamo da je najvažniji dio planiranje, s toga vam želimo olakšati i osigurati što “bezbolnije” kretanje na keto dijetu.

Ovaj keto plan prehrane je više orijentiran na početnike i jela koja vam predlažemo su manje više slična onima koje i sami pripremate svakodnevno. Keto dijeta nije komplicirana i nema potrebe izmišljati recepte s namirnicama koje je teško nabaviti, pogotovo prvih par tjedana. Keto dijeta može biti i unutar kućnog budžeta. Na vama je da odlučite koje namirnice želite kombinirati.

Male napomene.

Ako kuhate veće količine hrane slobodno iskoristite isto jelo dva puta. Na primjer imate ostatke od večere, spremite ih u hladnjak i iskoristite sljedeći dan. Svi to radimo nema nikakvog srama. Osim što ćete na ovaj način uštedjeti dragocjeno vrijeme, imat ćete isplaniran obrok i za drugi dan. Kuhanje većih količina hrane može se i pozitivno odraziti na vaš budžet. Samo pametno sa spremanjem i čuvanjem hrane, neke namirnice se brže kvare od drugih.

Prilozi: Svjesni smo da su ukusi različiti, i da dok neki od nas uživaju u cvjetači drugi je ne mogu smisliti i tako možemo ići redom od brokule, špinata… Možda se baš dogodilo da vam je ponestalo brokule za jelo, a u keto planu prehrane piše da mora biti brokula? I što sad? Da odustanem od keto dijete? Naravno da ne. Ako vam se ne sviđa brokula, koristite tikvicu, špinat, blitvu, cvjetaču…

Prilog salata: Ovdje možete, a i ne morate biti kreativni. Od obične zelene sate, miješane salate (krastavci, rajčica, luk) do salate s feta sirom, mozzarellom ili preljevima. To prepuštamo vama na izbor.

Grickalice: Bademi, suncokretove sjemenke, cheddar sir. Za grickalicama posegnite ako osjetite glad ili želju slatkim. Samo imajte na umu da kad se spomenemo grickalice ne mislimo na 200-400 g badema već par komada. I ne, ne mislimo da grickate svakih sat vremena. Grickalice ubacite kao međuobrok. Jednom dnevno.

Meso: Količine mesa po obroku su manji komadi 100 – 250 g. Ako želite smanjiti količine mesa slobodno jedite samo povrće koje smo naveli kao prilog. Dodajte komad sira, punomasnog vrhnja ili maslinovog ulja kao zamjenu.

Toliko za ovaj kratki uvod, jer znam da ste nestrpljivi pogledati plan i krenuti na keto prehranu. Zato da ne odugovlačimo više predstavljamo vam 7-dnevni keto plan prehrane za početnike (a i one druge).

Prvi dan

Doručak: Jaja sa slaninom. Cheddar sir.

Ručak: Meso pečeno na tavi (svinjetina ili govedina). Prilog: povrće pečeno na maslacu (carska mješavina).

Večera: Keto recepti salata.

Drugi dan

Doručak: Grčki jogurt s chia sjemenkama i bademima (umjesto badema možete konzumirati i orahe).

Ručak: Wok piletina s paprikom, lukom i paradajzom. Prilog: zelena salata.

Večera: Salata od tune.

Treći dan

Doručak: Jaja s avokadom na salatu (može i klasična jaja na salatu bez avokada).

Ručak: Riža od cvjetače u umaku od šampinjona i vrhnja.

Večera: Goveđi odrezak s maslacem. Prilog: kuhani kelj pupčar(prokulice) ili kuhana brokula.

Četvrti dan

Doručak: Avokado smoothie (avokado, baby špinat, đumbir, bademovo mlijeko, chia sjemenke, kokosova mast).

Ručak: Punjene tikvice.

Večera: Keto recepti salata.

Peti dan

Doručak: Omlet s rajčicom i špinatom.

Ručak: Odrezak od tune. Prilog: miješana salata (iceberg salata, paradajz, paprika, luk, krastavci).

Večera: Rezanci od tikvica s parmezanom.

Šesti dan

Doručak: Naresci – kobasica, salama, pršut, sir, masline, salata (rajčica – krastavci).

Ručak: Goveđa juha. Kuhana govedina s hrenom. Prilog: Pire od cvjetače.

Večera: Ostatci od ručka. Ako vam se ne jedu ostatci – složenac od brokule i cvjetače.

Sedmi dan

Doručak: Grčki jogurt s chia sjemenkama i bademima.

Ručak: Goveđa juha (od jučer). Meso pečenje (svinjetina ili govedina) Prilog: tikvice ili carska mješavina (pecite ih u pećnici uz pečenje).

Večera: Ostatci od ručka. Ako vam se ne jedu ostatci – Mozarella salata.

I to bi bio naš sedmodnevni keto plan prehrane za početnike. Svi recepti su jednostavni i u većini slučajeva jako brzo gotovi. Sve recepte imate na našoj stranici tako da nemate više izgovora zašto niste krenuli na keto dijetu već danas. Znamo da vi to možete zato samo naprijed.